Tatarski biftek ŠPENA BBQ style

Postopek

Samo da na hitro razčistimo neumen mit da so Tartari “mehčali” meso pod konjskimi sedli in da je tako nastala ta jed-to se ni nikoli zgodilo. Jed najverjetneje izhaja iz Francije, v francoskih kuharskih knjigah se je tudi prvič pojavil zapisan recept zanj.

1 uro pred mletjem mesa dajte vse dele stroja, ki pridejo v stik z mesom v zamrzovalnik. Z mesa odstranite vsa vezivna tkiva, tukaj se splača biti zelo pedanten, saj veziva potem rada gredo “za zobe”. Narežite ga na tanke trakove, potem pa zmeljite na grobo. Mi ga meljemo samo enkrat, da ne rata pašteta. Pri delu z mesom imejte ZELO mrzle roke, mrzlo desko in mrzlo posodo. Kakršnokoli pregrevanje mesa bo povzročilo sivo barvo tatarca.

Pred mletjem mesa pripravite tudi drobno sekljano šalotko, drobno sekljane kisle kumarice, skupaj sesekljane kapre in inčuni in sesekljan peteršilj. Na koncu vse zmešamo v okusno pasto. Ne meljemo.

Zmešamo zmleto meso, A&O TEXAS STEAK(če še nimate, bo ok sol in poper), pripravljeno pasto, dijonsko gorčico, majonezo, ketchup, worchestrshire omako, Fotrovi čiliji pekočo omako(katerokoli, mi smo uporabili z jurčki, ki je najblažja) in limonin sok. Pri mešanju pazimo da imamo mrzle roke, nikakor ne meljemo v strojih. Takoj pokrijemo in damo v hladilnik. Postrežemo s surovim rumenjakom, delno za okras, delno za dodaten okus, ponavadi namazano na še vročih popečenih kruhkih namazanih z maslom, lahko dodamo majonezo in kisle kumarice. Poleg paše seveda močno rdeče vino, pri nas seveda lokalna frankinja.

Nekaj za poslušat tačas ko ga pripravljate:

Sestavine
  • goveja pljučna
  • šalotka
  • vložene kapre
  • vloženi file inčunov
  • kisle kumarice
  • majoneza
  • dijonska gorčica
  • pekoča omaka z jurčki Fotrovi čiliji
  • A&O Texas steak(če nimate bo ok tudi sol in poper)
  • ketchup
  • svež peteršilj
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • worcherstershire omaka