Obiščite našo novo BBQ trgovino v KrškemNajboljša Slovenska BBQ ekipa 2017 in 201818. mesto na svetovnem prvenstvu v BBQ v ZDA 2018

Špeno BBQ sva ustvarila Iztok in Nataša, ko je najin dolgoletni hobi prerasel v nekaj več. Kulinarika naju zanima že odkar veva zase in prejedla sva že celotno Evropo in celo nekaj malega Azije ter Afrike, vse najine dopuste planirava okoli okusov in doživetij. Večkrat sva se celo preizkusila na robinzonskem dopustu, kjer z namenom nisva s sabo vzela mesa in večjih zalog hrane, živela sva od tega kar sva ujela, kuhala sva na ognju, dimu, z zelišči, ki sva jih nabrala in to se nama zdi najlepši del najinega življenja. Vedno iščeva nove in čim bolj pristne okuse.

Prvi poskus najinega pravega BBQ-ja sega v leto 2009. Leta 2010 sva že kupila najin prvi pokrit žar, s katerim sva lahko začela malo bolj resno dimiti in kmalu so prišli tudi prvi rezultati, s katerimi sva lahko bila zadovoljna. Ko sva takrat sodelavcem in prijateljem razlagala kaj počneva in kako pečeva meso, ni nihče niti od daleč razumel za kaj se gre, kaj šele, da bi kaj takega sam poskušal. Pokušine najinega BBQ so se ponavadi končale s cca 95% izjemno zadovoljnih ljudi, ki so odkrili nekaj novega in so se jim odprla obzorja in onih 5%, ki jim še danes ni popolnoma jasno zakaj “cukram meso”. Z leti sva odkrivala boljše tehnike, bolj primerne temperature, primeren les, začimbe,… Dimila sva vse kar sva imela, ribe, meso vseh sort, tudi kenguruja, hobotnice, školjke, rake, jajca, zelenjavo, gobe, sadje, sladice, juhe,…

Kmalu je vzniknila želja po pravem smokerju, ki ga pa takrat normalno ni bilo nikjer za dobiti. Gledal sem videe na spletu, oddaje o BBQ, iskal podatke, risal načrte, celo dvem prejšnjim delodajalcem predlagal izdelavo smokerja, pa ni noben bil prav zainteresiran. Šele, ko sem odprl svoje podjetje in smo se v njem tehnično dovolj opremili, sem se lahko spravil k izdelavi svojega prvega smokerja. Končan je bil v začetku avgusta 2017, že prva testiranja so pokazala, da so bili naši preračuni pravilni in da smoker deluje čudovito.

V septembru 2017 je bilo tudi prvo Slovensko BBQ tekmovanje pod okriljem največjega organizatorja BBQ tekmovanj na svetu KCBS. Zaradi super rezultatov in domače podpore sva se odločila prijaviti na to tekmo. Za spečt vse kategorije, ki jih KCBS zahteva je bil naš prvi smoker ravno malo premajhen, zato smo na hitro izdelali še enega po enakih načrtih, le brez vseh dodatkov. Čisti tekmovalen BBQ smoker, dokončan je bil en dan pred tekmo, preizkušen je bil prvič na tekmi, deloval je čudovito in rezultat je bil temu primeren, zmagali smo med vsemi Slovenskimi ekipami in dobili povabilo na svetovno prvenstvo v BBQ Jack Daniels v ZDA 2018. Tako se je nekako začelo…zdaj smo pa tu…

Špena BBQ naša zgodba
Špena BBQ naša zgodba