Zbilje 16. in 17.9.2017

V Zbiljah je v septembru 2017 potekala prva BBQ tekma v Sloveniji. Potekala je pod okriljem KCBS(Kansas City BBQ Society), ki so največja in najbolj resna inštanca v tekmovalnem BBQ-ju. Naredili so pravilnik, ki je izjemno pošten in zelo dobro definiran, sodniki morajo pred sojenjem opraviti tečaj, sojenje poteka popolnoma anonimno-sodnik nikakor ne more vedeti čigavo jed ocenjuje. Vse to nas je nekako prepričalo, da se prijavimo in preizkusimo v pripravi pravega BBQ-ja. Glede na to, da doma pripravljava pravi BBQ že od leta 2009 in glede na to da smo ravnokar naredili prvi lasten smoker, ki je deloval neverjetno dobro, ni bilo kaj dosti za razmišljati. Na edinem resnem treningu pred tekmo, smo kaj hitro opazili da je en smoker za pripravo vseh kategorij in še skrivnostne kategorije, enostavno premalo, zato smo zadnji teden pred tekmo na hitro naredili še en smoker, ki se je barval zadnji dan pred tekmo in je bil testiran šele na tekmi sami. Vremenska napoved za vikend je bila katastrofalno slaba, močni nalivi in veter, huda ohladitev.

Organizatorji so nas morali prestaviti na asfaltirano igrišče, ker bi se drugače utopili v blatu. Na prizorišče sva prispela med zadnjimi, saj sva malo pred tem imela še manjšo prometno nesrečo, ki nama je vzela kako uro. Imela sva veliko srečo, da je deževati prenehalo ravno med postavljanjem najinega šotora. Takoj ko sva imela sestavljeno streho se je vsulo na vso moč. Bil je tak naliv, da si ga bova zapomnila do konca življenja. Med postavljanjem naju je popolnoma premočilo, ker pa se je tudi ohladilo, sva morala zakuriti žar kar v šotoru. Le-ta je hitro postal prijetno topel, obleke pa se je tudi dalo dobro posušiti. Kmalu po postavitvi sva imela kontrolo mesa. Sodnik je bil zelo vesel da sva meso imela v hladilniku, ki sva ga kupila posebej za to tekmo, ter da imava izbrane prave reze za tekmovalni BBQ in nama je kar hitro dal nalepko Meat inspection passed! Ob 16:00 smo imeli vodje ekip sestanek, kjer so predstavili pravila, čase oddaj in so nam dali skrivnostno kategorijo, ki je bila tokrat Kranjska klobasa. Takoj po tem sva se lotila obrezovanja in injiciranja govejih prsi. Kot začetnika nisva bila sigurna ali jih lahko obreževa že doma ali ne. Seveda jih nisva upala, napaka, dobra praksa za naslednjič. Že v tej fazi sva opazila, da nama jo je takratni dobavitelj pošteno zagodel. Goveje prsi ki so nam jih dobavili za trening so bile odlične, te za tekmo pa so bile komaj uporabne. Ko so bile goveje prsi injicirane in sva jih dala »počivat« , sva se spravila nad svinjino. Za tekmovalni BBQ se uporablja kos, ki vsebuje vrat in pleče skupaj, mora se pripraviti in speči v kosu, iz njega pa poskušaš dobiti vsaj 3 popolnoma različne kose mesa: zapečene vrhe, »money muscle« posebno mišico v svinjskem vratu, ki ima pravilno pripravljena neverjeten okus in teksturo ter natrgano svinjino (deli vrata in plečke, ki jih pečeš toliko časa da popolnoma razpadejo). Od same priprave pa je odvisno kako se bo kaj speklo, zato je taka priprava esencialna za dober rezultat. Ko je bila svinjina injicirana, sva si naredila večerjo, jo pojedla in se spravila začinjati goveja prsa in svinjino. Kmalu sva morala zakuriti prvi smoker. Okrog 22.00h so šla v njega prvo goveja prsa, kako uro za njimi pa še svinjina. Ves čas so nama nagajali nalivi, pred vetrom pa naju je dobro ščitil najin najet kombi parkiran tik ob šotoru. Smoker se je takoj izkazal, saj je kaj hitro postalo jasno da nobena količina deževja ne vpliva na temperaturo v njem. Čeprav sta bila oba smokerja popolnoma izpostavljena nalivom, ju noben dež ni več motil. Ko namreč enkrat segreješ 250kg jekla, se le-ta ne ohladi zlahka. Prav tako sva bila pozitivno presenečena nad najinimi termometri, Maverick ET733, saj so bile oddajne enote popolnoma na dežju, pa oddajanja niso prekinile niti enkrat v 24 urah. S sprejemniki pa sem se sprehajal po celotnem prizorišču. Kmalu je prišel čas za obrezovanje reber in pripravo piščančjih krač. Piščanec je nasploh zahteven, zanj potrebuješ veliko živcev in volje. Iz stegen moraš narediti »hlebčke«, kožo je potrebno sleči, z nje postrgati vso maščobo in jo vrniti brez da jo prerežeš, potem je piščanca potrebno še injicirati in začiniti. Noč je zelo hitro minevala in hitro je bila ura 4, ko je bil čas da damo pečt rebra. Kmalu za tem pa je bil že čas za zavijanje svinjine in govejih prsi. Naredil se je dan, jaz pa še vedno nisem vedel kaj narediti s kranjsko klobaso.

Prišel je čas za zavijanje reber. Bil je že tudi skrajni čas za začet peči piščanca, za delati omake in glazure in dimljenje kranjske klobase. Utrujenost je že zelo resno udarjala. Od toliko začimb, omak in glazur sva skoraj popolnoma izgubila okus, vem le da mi je uspelo narediti res super omako za piščanca, za ostalo pa nisem siguren. Zelo pozno sva pričela pripravljati posode za oddajo mesa, kar je vse skupaj še malo bolj začinilo. Posode je potrebno okrasiti s solato ali peteršiljem, najlepše pa je če posodo popolnoma napolniš z njimi. Kar pa sploh ni lahko in lahko računate kar dobre pol ure po posodi. Prvi se oddaja piščanec, za katerega sva imela dober občutek, bil je ravno prav pečen, omaka pa res dobra. Na hitro sva zložila škatlo, z njo pa sem skoraj tekel na oddajo, da je nisem zamudil. Takoj, ko sem se vrnil do šotora, sem se spomnil da sem pozabil kranjsko klobaso v smokerju. Tam je bila že cca 2 uri, vseeno je izgledala dobro, le malo suho, na hitro sem jo malo pokuhal v razredčeni BBQ omaki in popekel na žaru. Bila je neverjetno dobra, ampak ker se oddaja šele na koncu, sva jo dala na toplo. V tistem sem pobral rebra iz žara, glazura je dobro prijela, izgledala so super, ampak v vseh treh »lojtrah« kar sva jih spekla, le nekaj perfektnih, večinoma malo premalo pečenih, ena »lojtra«(najmanjša in najtanjša) pa preveč. Odločila sva za premalo pečena največja rebra, ki so bila najokusnejša in ravno zvlekla 6 kosov, kolikor je minimum za oddajo. Na hitro sem jih oddal in da se ne bi ponovila zgodba z rebri sva se takoj lotila priprave svinjine. Do oddaje smo imeli še 20 minut, svinjina je bila perfektna. Vendar se je na mizi hladila, zato sem jo pobral v posodico in jo dal v smoker. V tistem smo dobili goste, Nataša pa je medtem naložila drva v smoker in močno zadimila najino že narezano svinjino. Po 15 minutah sem jo pobral, naložil v posodo za oddajo in oddal. Po tem sem se spravil rezati goveja prsa, za katera sem takoj videl da niso dobra. Zato sem se tudi odločil da oddamo le kocke zgornje mišice, katere so se mi zdele edine res dobre, vendar sem vedel da brez rezin spodnje mišice nimam pravih možnosti. Kranjska je bila še vedno top, sva jo le malo namazala z BBQ omako, narezala in oddala.

Bila je res hudo okusna, vendar ne ravno najbolj domišljije polna jed. Takoj po oddaji zadnje kategorije-kranjske klobase sva začutila močno razbremenitev. Jaz sem se kar sesedel, Nataša je nekako uspela zabavati naše goste. Prišli so najini prijatelji, družine in obiskovalci. Kmalu je prišel čas razglasitev. Piščanec 6. mesto skupno in najvišje uvrščena slovenska ekipa, svinjska rebra 6. mesto ter drugouvrščena slovenska ekipa, svinjina 17. mesto skupno in prav tako drugouvrščena slovenska ekipa, goveja prsa 25. mesto skupno, kranjska klobasa 8. mesto skupno in drugouvrščena Slovenska ekipa…..skupaj PRVOUVRŠČENA SLOVENSKA EKIPA! Dobila sva povabilo na Svetovno prvenstvo v BBQ Jack Daniels v Ameriki 2018! Po kratkem slavju naju je streznil strah pred pospravljanjem in dolgo vožnjo domov. Imela sva veliko srečo da so nama pomagali prijatelji in družinski člani, tako da je bilo vse pospravljeno v slabi uri. Po dolgi vožnji domov, smo uspeli še razložiti in vrniti kombi, potem pa za 24 ur spat.

Še enkrat najlepša hvala vsem, ki ste naju podpirali, nasploh pa vsem, ki ste nama pomagali pospraviti, ko sva bila res že na robu z močmi. Posebej se moram zahvaliti Nataši, ki se je klub močno poškodovanemu hrbtu držala vseh 40 ur kot najboljši vojak, očetu Mirotu Drobniču za vso pomoč v delavnici, izdelavi smokerjev in pomoč pri pospravljanju.

Najlepša hvala pa še vsem prijateljem, ki ste pospravljali kot da bi vam gorelo pod nogami: Gregor Šal, Suzana Ogrinec, Klemen Lipovšek, Barbara Lipovšek in Lenart Lipovšek. Se vidimo letos!

Napisal: Iztok Drobnič, vodja Špena BBQ


Fotogalerija


Najbolj kul izdelki

BBQ VORTEX

BBQ VORTEX
51,90€
51,90€
1 kos

Odličen dodatek za vse okrogle pokrite žare, primeren za štiri načine peke. Robusten inox,ki bo preživel vse vaše peke.

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

BLUES HOG BRIKETI ZA ŽAR 7KG

BLUES HOG BRIKETI ZA ŽAR 7KG
18,90€
18,90€
1 KOS

BLUES HOG BRIKETI ZA ŽAR 7KG "Award-Winning, Choice of Champions"

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

BUTCHER PAPER Sucklebusters- BBQ papir

BUTCHER PAPER Sucklebusters- BBQ papir
42,90€
42,90€
1 kos

BUTCHER PAPER - BBQ papir na roli, nepropusten za maščobo 0,61m x 45m (FDA approved)

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

GRILL PAKET - RAZŠIRJENI

GRILL PAKET - RAZŠIRJENI
87,27€
87,27€
1460g

GRILL PAKET - RAZŠIRJENI - VSE za grilanje! 

Dodaj v košarico

PAKET ZA STEJKE&BURGERJE - RAZŠIRJENI

PAKET ZA STEJKE&BURGERJE - RAZŠIRJENI
42,02€
42,02€
1171g

PAKET ZA STEJKE&BURGERJE - RAZŠIRJENI

Dodaj v košarico

PICA KAMEN - ŠAMOT

PICA KAMEN - ŠAMOT
27,50€
27,50€
1 kos

KAMADO PICA KAMEN - za vse pokrite žare z rešetko premera 36cm ali več, za pečice,plinske žare,...

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

PK ORIGINAL GRILL&SMOKER

PK ORIGINAL GRILL&SMOKER
629,95€
629,95€
1 kos

PK ORIGINAL GRILL&SMOKER, izdelan za vedno! Zadnji žar, ki ga boste kupili! GARANCIJA 20 LET OD NAKUPA

NA ZALOGI-DOBAVLJIV NASLEDNJI DAN (graphite)

Dodaj v košarico

Stojalo za peko piščančjih perutničk ali bedrc, s pladnjem

Stojalo za peko piščančjih perutničk ali bedrc, s pladnjem
15,50€
15,50€
1 kos

Stojalo za peko piščančjih perutničk ali bedrc, s pladnjem

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

TERMOMETER ZA MESO THERMOPRO TP-19

TERMOMETER ZA MESO THERMOPRO TP-19
35,90€
35,90€
1 kos

TERMOMETER ZA TAKOJŠNJE ODČITAVANJE TEMPERATURE V MESU

NA ZALOGI

Dodaj v košarico

TERMOMETER ZA ŽAR IN MESO THERMOPRO TP-20

TERMOMETER ZA ŽAR IN MESO THERMOPRO TP-20
69,90€
69,90€
1 komplet

BBQ Termometer Thermopro TP-20

NA ZALOGI

Dodaj v košarico

VREČKE ZA SUHO ZORJENJE MESA (PAKIRANJE 250x500 S-3kom)

VREČKE ZA SUHO ZORJENJE MESA (PAKIRANJE 250x500 S-3kom)
24,50€
24,50€
1 paket - 3kom

Suho zorjenje mesa v udobju vašega doma!

NA ZALOGI

Dodaj v košarico

Valhal DUTCH OVEN 8 L

Valhal DUTCH OVEN 8 L
82,50€
82,50€
1 kos

Posoda je sestavljena iz posode 8L in pokrova 2 L.

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

Valhal PONEV VH30H

Valhal PONEV VH30H
34,90€
34,90€
36,50€
-4%
1 kos

Ponev z dvema ročajema in  izlivom na obeh straneh.

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

YAKITORI ŽAR ŠPENA BBQ

YAKITORI ŽAR ŠPENA BBQ
260,00€
260,00€
1 kos

Čudovit grill za na mizo, super za druženje s prijatelji in potovanja!

DOBAVLJIV PO NAROČILU!

Dodaj v košarico

A&O GARLIC BUTTER

A&O GARLIC BUTTER
13,85€
13,85€
225g

A&O GARLIC BUTTER popelje vaš žar ali BBQ še višje!

NE VSEBUJE GLUTENA

Dodaj v košarico

JEALOUS DEVIL MAXXX - BRIKETI ZA ŽAR NOVO!!!

JEALOUS DEVIL MAXXX - BRIKETI ZA ŽAR NOVO!!!
26,50€
26,50€
1 paket

JEALOUS DEVIL MAXXX BRIKETI ZA ŽAR - TRENUTNO NAJVEEEČJI IN NAJBOLJ AROMATIČNI BRIKETI NA TRGU

NA ZALOGI!

Dodaj v košarico

Valhal VIKINŠKI NOŽ VF.KNIFE1

Valhal VIKINŠKI NOŽ VF.KNIFE1
68,90€
68,90€
69,99€
-2%
1 kos

Valhal VIKINŠKI NOŽ VF.KNIFE1

NA ZALOGI

Dodaj v košarico