Surf&turf burger

Postopek

Bombetke:

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo z mlekom in maslom v gladek pire. Temu pireju počasi dodajamo presejano mešanico mok(večino gladke), kvas(lahko je suh ali svež, oboje dela), sol in sladkor. Lahko dodamo še masla, dokler ne dobimo dovolj čvrstega testa, da ga lahko oblikujemo. Oblikujemo bombetke in jih damo vzhajat. Naj bodo dovolj narazen, naredite male krogle, ker močno vzhajajo(sigurno 3x volumen). Vzhajat jih damo kar na peki papir in na pekač. Ko so dovolj vzhajane, jih damo pečt v pečico na cca 200°C, ki jo po približno 5 minutah zmanjšamo na cca 180°C. Za lepšo barvo jih lahko pred peko premažete z mešanico beljaka in vode, ter potresete s sezamom. Ko se popolnoma ohladijo, jih prerežemo in popečemo na PLATI,na mestu kjer smo raztopili malo masla, ali pokapljali z oljem.

Meso:

Pri nas ponavadi dobimo goveja prsa nasekana na kose s kostmi. Kosti porežemo stran, ampak jih ne mečemo, super so za juho! Meso in maščobo zmeljemo, zmletemu mesu dodamo samo malo soli in oblikujemo “pleskavice”. V sredino vsake naredimo udrtino s prstom, tako se ne napihnejo. Nam so najboljše, če so cca 1,5cm debele surove. Pečemo jih 2-3 minute na vsaki strani na zelo vroči PLATI. Med peko MOČNO dimimo s koščki HIKORIJA. Po peki damo na vsak košček malo masla in potresemo z A&O Texas steak.

Kozice:

Operemo, očistimo “črev”, začinimo z A&O garlic butter in malo soli. Lahko smo tudi malo bolj pogumni s kakim sladkim rubom kot je na primer A&O Pigasus + A&O Sweet bones&butts, ali pa celo s pekočim rubom za perutničke, kot je A&O Buffalo soldier. Popečemo jih na plati,le za nekaj sekund. Med peko jim dodamo malo masla in jih potem hitro poberemo.

Bernaise omaka

V kozici raztopimo maslo, na katerem prepražimo šalotko, poper v zrnju in pehtran (3 cele vejice). Pražimo cca 10 min, nato mešanici dodamo 2dcl belega vina ter povremo toliko da izpari alkohol in dobimo lepo, homogeno omako (cca 15min). Dobljeno precedimo skozi gosto cedilo. Medtem 3 jajca razdelimo na beljake in rumenjake. Beljakov ne bomo potrebovali, zato jih pospravimo. Rumenjake zmešamo z nastalo omako in damo na stran. Medtem v kozici segrejemo cca 125g masla, ki ga bomo potrebovali na koncu. Vzamemo zmes rumenjakov in omake. Le-to zelo počasi začnemo segrevati nad parno kopeljo. Pazimo, da nam jajca ne zakrknejo, saj bo v tem primeru omaka zanič. Omako konstantno mešamo. Po cca 10-15min se mešanica prične zgoščevati, vendar pazimo, da ne dobimo preveč goste omake, saj ji bomo dodali maslo (ki bo poskrbelo, da bo omaka še bolj gosta), ki smo ga malo prej segreli. Maslo dodajamo po kapljicah in medtem konstantno mešamo. Na koncu omako posolimo in popramo po okusu, ter ji dodamo nasekljan pehtran.

Sestava:

Bombetke prerežemo, namažemo z maslom in popečemo na plati. Na spodnji del bombetke damo ketchup, nato meso, nanj kozice in na vrh Bernaise omako, ter pokrov. Ker je burger tako “enostaven”, je IZJEMNO pomembno, da so vse sestavine vrhunske!

Dober tek!
Lp, Iztok

Sestavine

Za bombetke:

  • krompir(lahko ga mešamo ali v celoti nadomestimo s sladkim krompirjem)
  • posebna bela moka
  • ostra moka tip 400
  • kvas
  • sladkor
  • maslo
  • sol
  • jajce
  • sezam
  • mleko

Za meso:

  • goveje meso in loj(najbolje prsa, razmerje mesa in loja cca 80/20-70/30)
  • A&O Texas steak

Rakci:

  • Jadranske kozice(ali kake “premium” kozice iz Špara ali Lidla…)
  • A&O Garlic butter

Bernaise omaka:

  • čebula(šalotka)
  • belo vino
  • sol
  • poper v prahu
  • poper v zrnu
  • belo vino
  • jajca
  • maslo
  • pehtran

Za sestavo:

  • maslo
  • ketchup(Develey)