Rižota z dimljeno hobotnico kuhana na PK grilu
Postopek
Hobotnico očistimo, naoljimo z olivnim oljem in jo dimimo 45 minut na max 100°C z lesom akacije in v tem primeru malo hickory-a. Nekje na polovici teh 45 minut jo obrnemo. Po 45 minutah jo tesno pokrijemo z alu folijo in pečemo do mehkega(še vsaj 2 uri, včasih tudi več, včeraj je bilo 3, mora pa biti popolnoma mehka, skoraj razpadajoča). Temperatura naj ne preseže 100°C. Ko je pečena jo pustimo da se ohladi, soka ne odlivamo. V ponvi na olivnem olju popečemo opran riž. V kozici dobro prevremo rdeče vino, lahko ga tudi malo reduciramo. V posodi prepražimo čebulo, dodamo česen da zadiši, dodamo paradižnik v kosih in pokuhano vino, dodamo papriko v prahu in čili. Ko vse lepo zavre dodamo riž, poleg si pripravimo tekočino od hobotnice za podlivanje. Takoj ko riž popije vso tekočino, dodamo zajemalko tekočine, postopek ponavljamo dokler riž ni kuhan. Ker nam bo kmalu zmanjkalo tekočine od hobotnice, naprej podlivamo z zelenjavno osnovo ali še bolje z rakovo. Ko je riž že skoraj popolnoma mehek (po cca pol ure kuhanja), dodamo na koščke narezano hobotnico, maslo in malo naribanega parmezana, po potrebi še solimo. Za okras smo včeraj popekli malo parmezana na peki papirju. Sigurno nekaj najboljšega kar sem pojedel, kdajkoli. Hobotnica je imela okus kot najmehkejša slanina kar sem jih kdaj poskusil. Če ne bi vsega delal sam, ne bi verjel da tukaj ni slanine.
Sestavine
- hobotnica
- močno rdeče vino
- čebula
- riž za rižote(kratkozrnati)
- česen
- paradižnik v kosih
- zelenjavna(še bolje rakova) osnova
- parmezan
- olivno olje
- dimljena paprika v prahu
- sol
- čili
- maslo