Steak burger
Sestavine in oprema
steak
-bombetka
-sir(priporočamo nekaj v lističih)
-šalotka
-paradižnik
-avokado
-ketchup(Develey)
-majoneza(Zvijezda)
-maslo
-sol
Postopek
Stejke pustimo na sobni temperaturi vsaj 3 ure, potem jih začnimo z zgoraj naštetimi začimbami in malo soli, prižgemo žar, nastavimo za indirektno peko na nizki temperaturi(100°max), dodamo les za dimljenje in počakamo da začne lepo dimiti. Steake dimimo cca 20 minut, oziroma do notranje temperature 38°C, nato jih poberemo na topel krožnik in jih pokrijemo(pokrov, alu folija,…). V žar dodamo oglje na ogenj in ga pustimo odprtega, tako da se na polno segreje. Če se vmes steak malo ohladi, nič hudega. Steak namažemo z oljem. Na vročem žaru ga zapečemo za cca 1,5 minute na vsaki strani, nato ga vrnemo na topel krožnik ter ga pokrijemo za VSAJ 10 minut. Na žaru zamenjamo rešetko z plato, ter jo grejemo na cca 220°C. Po 10 minutah počivanja stejke narežemo, narezane damo na plato, nanje sir in pokrito pečemo nekaj minut, samo toliko da se sir začne taliti. Obenem popečemo šalotko. Proti koncu poleg stejkov na plati popečemo še bombetke. Na spodnji del popečene bombetke damo malo ketchupa, praženo čebulo, meso s sirom, avokado(mora biti zrel), paradižnik, malo majoneze in to je to!
Dober tek!