Tuna na PK-ju in Grillgrates z morskimi sadeži

Postopek

Špageti:

Pripravimo testo za špagete, 100g ostre moke in 1 veliko domače, sveže jajce. Po potrebi nekaj kapljic hladne vode. Testo umesimo v kepo in razvaljamo na tanko, potem ga narežemo v špagete. Za ta postopek je strojček za testenine skoraj nujen. Špagete pomokamo, da se ne sprimejo. Zavremo večji lonec slane vode in jih na hitro pokuhamo (PAZITE-rabijo VELIKO MANJ časa kot kupljeni-dehidrirani)! Ko se zmehčajo, jih odcedimo.

Tuna:

Pripravimo PK žar in smoker, na oglje položimo kose naše akacije, in seveda dodamo Grillgrates, da se segrejejo. Žar naj bo res vroč-Grillgrates naj bodo ogrete čez 300°C. Tuno naoljimo in pustimo na pultu, da se žar ogreje. Pečemo na vsaki strani cca 2 minuti. Če želimo križen vzorec, jo po 1 minuti obrnemo za 90° in naprej pečemo na isti strani. Ko je tuna pečena, jo damo na topel krožnik, nanjo položimo velik kos masla in začinimo z A&O JAPANESE. Pustimo stati vsaj 7 minut po začinjanju. Potem narežemo in takoj postrežemo.

Školjke:

Na olivnem olju prepražimo česen, papriko (ter čili, če imate radi pekoče) narezano na koščke in papriko v prahu. Dodamo paradižnik narezan na koščke, pečemo nekaj minut in dodamo nekaj dl dobrega belega vina. Počakamo da alkohol izhlapi in dodamo sveže školjke. Uporabimo le zaprte! Takoj ko se školjke odprejo nehamo kuhati, iz večine odstranimo meso v omako, nekaj pa jih pustimo v lupinah za dekoracijo. Poskusimo omako, po potrebi dodamo sol, poper in sladkor. V omako dodamo odtajane(ali sveže kozice) in svež peteršilj. Kozice naj se samo pogrejejo, ne kuhamo več.

Sestava:

V omako in školjke dodamo špagete, zmešamo in takoj damo na krožnik. Na špagete položimo nekaj školjk v lupinah. Poleg naložimo narezano tuno. Na koncu vse skupaj pokapljamo z dobrim olivnim oljem.

Veliko bolje ne gre. Dober tek!
Lp, Iztok

Sestavine
  • Sveža tuna, najbolje trebušni del, barva plavuti močno vpliva na končni rezultat, ampak sta obe dobri
  • sveže dagnje
  • velike kozice(najbolje so sveže, ampak mi smo imeli le zamrznjene)
  • domači špageti
  • svež paradižnik
  • sveža paprika
  • dimljena paprika v prahu
  • Slovenski česen
  • belo vino
  • olivno olje
  • A&O Japanese mešanica začimb
  • maslo
  • moka
  • jajce