Ocvrte kozice z domačim krompirčkom in omakami

Sestavine

Za kozice:

Za krompirček:

  • krompir
  • olje za cvrtje
  • sol

Za omake:

  • majoneza(mi uporabljamo Zvijezda)
  • ketchup(mi uporabljamo Devely)
  • hren(delikatesni)
  • limonin sok
  • Worchestershire omaka
  • pekoča omaka Fotrovi čiliji Dimljeni čiliji
  • Kosmo’s Q Original competition BBQ sauce
  • Kosmo’s Q Peach Jalapeno Rib glaze
  • kitajska omaka za pomladanske zavitke
  • sladko kisla omaka(Develey)

Priloga:

  • domač paradižnik
  • domače kumare
  • olivno olje
  • A&O Garlic & herb
  • sol
  • poper
  • dober kis(katerega pač imate najraje)
Postopek

Kozice

Kozice operemo, olupimo, po zgornji strani na rahlo zarežemo in odstranimo “črevo”, zopet operemo. Nato jih rahlo začinimo s soljo in vašo najbolj priljubljeno začimbno mešanico, mi smo uporabili malo Pigasusa. Stepemo jajce, ki mu dodamo malo akacijevega medu in soli. Moko zmešamo z vašimi najljubšimi začimbami. Jaz sem uporabil A&O Pigasus in A&O Buffalo soldier, pripravimo tudi krožnik z drobtinami. Sledimo klasičnemu postopku paniranja: moka, jajce, drobtine, vsako paniramo dvakrat. Ko so pripravljene, olje segrejemo na 180°C in jih na hitro ocvremo do lepe zlate barve, olje dobro odcedimo, postrežemo vroče.

Omake

Špenina “koktejl” omaka:

Zmešamo ketchup, pasato, majonezo, hren, limonin sok, pekočo omako, Worchestershire omako in solimo po okusu. Pred strežbo naj bo v hladilniku vsaj pol ure.

Špenina BBQ omaka:

Zmešamo Kosmo’s Q Competition BBQ omako in Kosmo’s Q Peach Jalapeno Rib glaze, po okusu dodamo limonin sok(če ga sploh potrebujete).

Kitajska omaka:

Zmešamo pekočo omako n sladko kislo omako, lahko uporabimo tudi vsako posebej, kot smo mi uporabili odlično omako za spomladanske zavitke.

Krompirček:

Olupimo in narežemo krompir, kuhamo ga skoraj do mehkega, odcedimo in pustimo da se čim bolj osuši. Prvič cvremo na cca 160°C do bledo zlate barve, poberemo in odcedimo olje, rahlo solimo, počakamo da se krompir zopet zmehča, nato dvignemo temperaturo olja na cca 180°C in ga ocvremo do končne barve(temno zlate, po robovih ali vrhih svetlo rjave). Odcedimo, posolimo po okusu in postrežemo čim hitreje, še vročega.

Priloga:

Mi smo uporabili paradižnik in kumare, ker smo to pobrali sveže iz vrta. Uporabite lahko katerokoli zelenjavo. Za polivko smo združili kis, olje, A&O Garlic & herb, sol in poper. Po želji lahko prelivu dodate še malo majoneze, ali pa kis nadomestite z jogurtom…

Pri tej jedi je pomembno paziti na to da se kozice in krompir postrežejo res vroče(tako bodo tudi vrhunsko hrustljave), tako da morate vse ostalo pripraviti pred cvretjem. Kozice in krompir(drugič) morate pa cvreti hkrati.

DOBER TEK!