Jadranski lignji na naši PLATI

Postopek

Lignji:

Očistimo lignje, sam nikoli ne odstranjujem “kožice”, saj menim da ima pomemben okus. Jih dobro operemo in odcedimo kolikor se da. V posodici zmešamo olivno olje, A&O GARLIC&HERB in limonin sok in z mešanico prelijemo lignje. Pustimo stati vsaj 1 uro pred peko. ZELO razgrejemo našo PLATO za zaprte žare, jo pokapljamo z olivnim oljem in na hitro popečemo lignje, cca 1 minuto na vsaki strani. Če jih boste pekli predolgo bodo trdi. Bolje da se jih samo “pogreje” kot da jih prepečete! Poberete v toplo posodo in pokapljate z olivnim oljem(lahko tudi s tržaško omako: česen+peteršilj+olivno olje).
Lignji so polni vezivnih tkiv, vezivna tkiva pa za zmehčanje ponavadi potrebujejo dolgo toplotno obdelavo na nizki temperaturi. Če so vam pri hitrem pečenju postali trdi, jih TAKOJ odstranite iz visoke na nižjo temperaturo. Dodajte hladne vode in jih počasi pečite/kuhajte dalje…in to PRECEJ dlje…vezivna tkiva bodo razpustila šele po kake pol ure ali 45 minut…. Torej imate pri lignjih 2 “šansi”:  če vam “zagrabijo” med popekanjem na ultra visoki temperaturi, jih potem razpustite na nizki temperaturi(pod vreliščem) in ste še vedno zmagali! “Počasne” dimljene lignje bomo tudi dodali med nasvete-kmalu!

Blitva:

Skuhamo cel krompir z lupino vred. Hladnega olupimo in nareženo na kocke. Na ponvi na olivnem olju prepražimo česen in dodamo poparjeno blitvo, mešamo toliko časa, da stebla blitve zmehčajo. Blitva se zelo skrči, tako da je lahko pripravite veliko. Dodate krompir, pomešate in postrežete.

Strežba:

Hitro popečene lignje je potrebno postreči takoj, tako da svetujem da si prej naredite blitvo, ki lahko nekaj časa stoji. Postrežemo z olivnim oljem, tržaško omako in limono.

Dober tek!
Lp, Iztok

Sestavine
  • jadranski lignji
  • A&O GARLIC&HERB
  • dobro olivno olje(pri tem receptu izjemno pomembno, naj olje ne greni kot rada “extra devična” olja)
  • limonin sok
  • česen(Slovenski)
  • peteršilj
  • krompir
  • blitva