Steak v vinski omaki

Sestavine in oprema
  • steak(tale lepotec-ribeye je bil od Foodium)
  • začimbe za steak(jaz sem uporabil A&O Black Gold, Kosmos’Q The best prime steak rub, NC Steak Booster, ter malo soli)
  • olje, maslo
  • dobro rdeče vino(jaz sem uporabil kar vrhunski Refošk)
  • sredstvo za zgostitev(večinoma ni potrebno, nasploh če uporabite manjšo količino vina, če pa je, pa dodajte gustin za omake ali ksantan gumi)
  • sladkor
  • sestavine za prilogo po želji(jaz sem naredil pire iz mešanega krompirja, pol navadnega in pol sladkega, z maslom in malo mleka)

Oprema:

Postopek
Jaz vedno najprej pripravim vse za izdelavo priloge. Očistim, olupim in skuham krompir ter ga odstavim. Tako počaka da naredim stejk. Stejk vsaj 3 ure pred peko dam na sobno temperaturo, če je zamrznjen še veliko prej. 1 uro pred peko steak začinim. Na dobro ogreti Valhal litoželezni ponvi segrejemo nekaj kapljic olja(res malo), ter nanjo položimo stejk. Na stejk damo cca 1kg težko utež, ter ga pečemo 2-2,5 minuti na prvi strani(cca 2,5 cm debel). Ko stejk obrnemo, v ponev dodamo nekaj kosov masla. Stejk polivamo s stopljenim maslom še cca 2 minuti(50°C notranje temperature max-notranja temperatura bo močno naraščala še med počivanjem, verjetno nekje do cca 56°C). Stejk odložimo na topel krožnik, damo nanj še en košček masla, ter ga pokrijemo z alu folijo. Ponev takoj zalijemo z rdečim vinom, 100-200ml je več kot dovolj. Dodamo nekaj žlic sladkorja(jaz sem dal kar precej vina, zato sem dodal 3 žlice sladkorja, manj vina=manj sladkorja). Ves čas mešamo, tako da se vse kar je bilo zalepljeno na ponev odlepi in da okus omaki. Vremo na polno dokler se omaka ne zgosti. Če niste pretiravali z vinom ni potrebe po gostilu, če omaka kljub temu ni dovolj gosta, dodajte ščepec gustina ali ksantan gumija. Takoj, ko se omaka zgosti, jo poskusimo, po potrebi dodamo sol, poper ali sladkor(ponavadi ni potrebno dodati ničesar). Po cca 8 minutah se na krožniku s stejkom nabere nekaj tekočine(večinoma je to maslo), ki jo zlijemo v omako, premešamo in jo precedimo skozi fino cedilo. Precejeno omako takoj damo na toplo, poskusimo, po potrebi kaj korigiramo in to je to. V tem času(10 minut) se je stejk dobro “odpočil”, zato ga lahko kar takoj postrežemo. Tako “spočit” stejk NIKOLI ne bo spustil kapljice “tekočine” na krožniku, ne glede na to koliko časa ste ga prej pekli! Prilogo boste pa znali narest, ane? Pa dober tek!
LP Iztok