Chicago deep dish pizza
Postopek
Testo:
Prejšnji dan zmešamo 130g moke in 130g vode, dodamo 4g kvasa, dobro zmešamo vse skupaj in damo v hladilnik za VSAJ 24 ur, to se imenuje poolish.
Naslednji dan zmesi dodamo 195 g vode, 13g medu in 25g olivnega olja, vse dobro premešamo da dobimo čim bolj homogeno zmes, dodamo 377g moke in 26g soli. Testo dobro premesimo in pustimo počivati na toplem. Če je premokro in se preveč lepi, na roke dodamo ščepec moke. Po 10 minutah ga nekajkrat prepognemo in oblikujemo v gladko kroglo, ki jo damo vzhajati nekam na toplo(ob toplo peč, ali radiator, poleti pa kar v rahlo ogreto pečico, temperatura okolja naj bo maksimalno okoli 30°C). Ko testo naraste na približno podvojen volumen, je pripravljeno na rahlo valjanje na 5-6mm debeline. Ponev Valhal VH30H namažemo z maslom in potresemo z naribanim parmezanom. Testo navijemo na valjar in ga odvijemo nad ponvijo, tako da testo zasede celotno posodo, tudi stranice. Višek obrežemo.
Omaka:
V ponvi Valhal VH25 na malo olivnega olja popečemo čebulo, ki ji dodamo malo vode, da se lepo zmehča. Ko voda povre, dodamo paradižnikov koncentrat in ga dobro popečemo. Nato dodamo česen, samo toliko da zadiši in takoj zalijemo s paradižnikom v koščkih, dodamo tudi malo paradižnikove pasate. Po okusu dodamo sladkor, sol, poper in origano. Kuhamo vsaj 15-20 minut, dokler niso okusi popolni. Ob testu s potegom lopatice se omaka ne vrne na sredino ponve(glej sliko).
Meso:
Enkrat zmeljemo goveja prsa, po okusu jim dodamo sol in čisto malo popra. Tako meso lahko uporabimo za karkoli, čudovite burgerje, mesne kroglice, burek, štefani pečenko,…. Ali pa za na pico, za to smo mu dodali še SPG od Kozmo’s Q in Moo Mami. Seveda začimbe dodajamo počasi, po okusu.
Sestava:
Testo položimo na namaslen in s parmezanom potresen pekač, ga dobro potlačimo v vogale ponve, višek pa obrežemo. Sir damo na dno, potem dodamo meso v kosih, navrh pa naložimo omako in jo razmažemo, ter potresemo s še dodatno dozo parmezana. Pečemo v ogreti pečici na okoli 210-220°, cca 45-55minut, odvisno od vašega testa in nadeva. Po 40 minutah jo redno nadzirajte in ko mislite da je pečena, malo dvignite testo ob robu in poglejte kako je zapečeno…mora biti rjavo do dna!
Če hočete še dodaten “kick”, specite jajca na oko(tekoč rumenjak) in jih dodajte na pico, tako da lahko v rumenjake pomakate testo iz roba.
Dober tek!
Lp, Iztok
Sestavine
Testo:
- moka(jaz sem uporabil 00 moko za hitro vzhajanje, odlična bo Manitoba ali namenska moka za “domače” pice)
- med
- olivno olje
- sol
- voda
Nadev:
- lahko topljivi sir(mi smo uporabili mešanico provolone in mocarele, dober bo tudi edamec, gauda, ementaler…)
- paradižnik v koščkih(poiščite najbolj kvalitetnega ki ga lahko dobite-je pomembno)
- mleto goveje meso(mi smo uporabili mlet black angus brisket-prsa)
- sol
- poper
- Cosmo’s Q SPG
- Moo Mami
- čebula
- česen(po možnosti Slovenski)
- paradižnikova mezga(koncentrat)
- paradižnikova pasata
- maslo
- parmezan(ali kak drug dober trd suh sir)