Ravioli s pršutom, rikoto in brusnicami v teranovi omaki
Postopek
Testo:
Zmešamo jajca in moko, delamo čim večjo kepo, ko nam že razpada, dodamo nekaj kapljic vode in jo s tem povežemo. Kepo damo v hladilnik za vsaj pol ure. Potem testo razvaljamo do cca 1-2 mm na debelo(strojček za testenine močno pomaga), z nožem ali modelom izrežemo željeno obliko raviola, vsakega posebej pomokamo.
Polnilo:
Narežemo pršut in brusnice na drobne koščke, dodamo nariban parmezan in rikoto. Vse skupaj zmešamo.
Teranov toč:
Nafrežemo pršut na različno velike koščke, na olju ga popečemo, dodamo teran in ga povremo na polovico, po potrebi solimo, sladkamo in popramo. Če je pretekoče dodamo še kak ščepec moke.
Sestava in kuhanje raviolov:
Spodnjo polovico raviola namažemo z mrzlo vodo, nanjo položimo konkretno količino polnila, na njega pa zgornjo polovico raviola. S prsti lepimo zgornjo polovico na spodnjo in polnilo potiskamo proti centru. Ko dobimo lep kupček in iztisnemo ven ves zrak, z vilico pritiskamo rob zgornje polvico na spodnjo, s tem testo dobro zalepimo in preprečimo izhajanje polnila med kuhanjem. Zavremo veliko posodo vode, ki jo solimo in ji dodamo malo dobrega olivnega olja(vem da je to olje HUDO kontroverzno, vendar se meni zdi da so testenine vseeno malo boljše, če ga dodamo). Kuhamo dokler vsi ravioli ne priplavajo na površje(pazimo da se kateri na prilepi na dno). Ko so na površju jih mi kuhamo še 30-60 sekund, ker imamo radi malo mehkejše testenine. Če ste ljubitelj al dente testenin jih poberite takoj ko priplavajo na vrh.
Krožnik:
Raviole polijemo z teranovim točem.
Dober tek
Lp, Iztok
Sestavine
- dober pršut
- rikota
- jajce
- ostra moka tip 400
- parmezan
- sušene brusnice
- teran
- sol
- poper
- sladkor