Dimljena raca na PK-ju

Sestavine

Za raco:

Za pire:

  • krompir
  • sol
  • maslo
  • mleko

Za omako:

  • pomaranča
  • maslo
  • sladkor
  • škrob
Postopek

Raco operemo, kožo narežemo, da bo imela maščoba kam odtečt, jo dobro natremo z A&O GARLIC BUTTER, po koži pa še dodatno s soljo, na koži mora biti sol-le tako bo postala hrustljava. Notranjost race tudi natremo z A&O GARLIC BUTTER, damo vanjo nekaj narezane pomarančne kože in na pol prerezano celo pomarančo. PK pripravimo za indirektno peko, na vroče oglje damo 1 kocko hikorija(če bo preveč dima rata pretemna-ne izgleda lepo). Raco pečemo nekje okoli 1,5 ure, potem pa dodamo še nekaj hitrogorečega oglja in odpremo zračnike do konca, pečemo še pol ure na bolj vročem. Koliko je bilo stopinj ne vem, nisem meril, PK pa nima termometra(po želji vam ga za 10€ namontiramo). Predvidevam da je bila temperatura med dimljenjem nekje med 140-150°C, potem pa na koncu več, verjetno okoli 180-200°C. Pečemo nekje do notranje temperature nad 73°C, to pa čudovito preverite s TERMOMETER ZA MESO THERMOPRO TP-19. Res, da prsa ne bodo več pinki v sredi(popolno pečena), vendar je pa pri tej temperaturi sigurno pečena raca cela in kožica hrustljava.

Krompir skuhamo, olupimo, dodamo veliko masla in nekaj kapljic mleka, pretlačimo, solimo po okusu.

Iz dveh pomaranč iztisnemo sok. V posodi zavremo sok in sladkor, naj vre cca 2 minuti, odstavimo, dodamo malo škroba in mešamo da se omaka malo zgosti, dodamo maslo, polijemo po narezanem mesu.

Opcije

  • če nimate PK žara, bo dober tudi vsak dovolj velik pokrit žar
  • začinite lahko le z soljo, poprom in timijanom, če nimate A&O GARLIC BUTTER
  • A&O GARLIC BUTTER lahko nadomestite tudi odlično z A&O FEATHER DUSTER ali A&O BIG FAT GREEK ali z A&O GARLIC&HERB
  • v pire lahko vmešate tartufato ali hren
  • raco lahko nadomestite s katerikolim dovolj velikim ptičem….le malo čas prilagodite…

Dober tek!

Lp, Iztok