Dimljen reverse sear steak

Postopek

Steak damo na sobno temperaturo vsaj nekaj ur pred pečenjem. Pol ure pred pečenjem ga začinimo z A&O Garlic Butter in A&O Texas steak, ter malo soli. Narežemo gobice, bučke in šparglje, jih rahlo naoljimo in začinimo z enakimi začimbami kot steak, s tem da dodamo še malo(če imate pa radi pekoče, pa lahko tudi veliko) A&O Buffalo soldier. Zakurimo nekaj kakovostnih briketov na eni strani PK žara/smokerja. Ko se lepo zakurijo nanje dodamo eno kocko hikorija za dimljenje in pokrijemo žar. Spodnji loputi za zajem zraka nastavimo tako, da je loputa pod ognjem odprta, druga, ki pa bo pod steakom pa zaprta, zgornji pa ravno obratno. Tako dosežemo da bo dim “potoval” preko steaka. Steak damo dimit na original rešetko, čim dlje od ognja. Dimimo ga do notranje temperature okoli 35-37°C. Vmes ga lahko tudi enkrat obrnemo, tako bo bolj enakomerno dimljen. Odložimo ga na topel krožnik in ga pokrijemo z alu folijo. Takoj naložimo dobro oglje na ogenj in pustimo žar odprt da oglje hitro in močno zagori. Ko imamo močan ogenj, na njega dodamo novo kocko hikorija za dimljenje, nad ogenj položimo Grillgrates, zapremo žar in odpremo vse 4 lopute. Po nekaj minutah bodo imeli Grillgrates PREKO 300°C, takrat vrnemo steak in takoj pokrijemo žar. Pečemo ga 30-50 sekund(odvisno od debeline), potem pa ga obrnemo za 90° in spet takoj pokrijemo, ter pečemo 30-50 sekund. Ko je pečen na eni strani, postopek ponovimo na drugi strani, ves čas žar OBVEZNO zapiramo-tako bomo dobili veliko boljši okus. Ko je steak pečen(notranja temperatura okoli 52°C za debele steake in okoli 54°C za tanjše), ga odložimo na topel krožnik kjer je že košček masla. Prav tako kos masla položimo na steak, ter ga pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 10 minut(GLEJTE NA URO-vsi “mislijo” da je že 10 minut, pa ga režejo po 3 minutah, potem je pa vse narobe). Šele po 10 minuah ga lahko pričnemo rezati. NIKAKOR ne režemo steaka prej, tudi če nismo sigurni “ali je pečen”! Medtem ko smo razgrevali oglje za peko steaka pripravimo žar za peko na plati, na eni strani zakurimo nekaj briketov, ko se lepo razgorijo, dodamo kocko hikorija za dimljenje in namesto rešetke montiramo našo PLATO. Ko se plata ogreje, jo rahlo naoljimo, na njej popečemo malo čebule, nanjo dodamo kose gobic in na koncu še česen, vmes žar ves čas pokrivamo, tako da se gobice čim lepše podimijo. Ko so lepo zapečene, jih preselimo v posodo, kjer jim dodamo malo masla in smetane za kuhanje, kuhamo nekaj minut da se vse skupaj poveže v kremasto omako, nato dodamo svež peteršilj, ter zaključimo kuhanje. Začinjene šparglje popečemo na plati, vmes jih polijemo z nekaj kapljicami vode. Tako postanejo mehkejši, vmes imamo žar seveda ves čas pokrit. Bučke na hitro popečemo na vsaki strani, zmehčale se bodo, ko jih že poberemo.

Pri serviranju poleg super paše kak visoko kvaliteten paradižnik, malo sveže rukole ali motovilca, redukcija balzamičnega kisa ali celo kaka žlička tartufate(če jih pa imate bodo sveži tartufi popeljali jed še eno stopnjo višje). Pri serviranju ste lahko zelo kreativni…mi smo bili precej “enostavni” in smo vse le zložili na desko….je pa tudi res da je vse pošlo takoj.

Pa dober tek!

Sestavine