BBQ svinjska rebra

Postopek

Mesarju naročimo naj nam odreže rebra tako da imajo vsaj 10 kosti, čim višje(da dobimo še kaj od baby back reber).Slanine naj ne reže stran, ampak naj samo odstrani kožo. Taka rebra dobro operemo, jim odstranimo membrano, in jih injiciramo z raztopino Kosmos Original pork inj. in jabolčnega soka (namesto soka lahko uporabite tudi vodo), pustimo čez noč ali vsaj 6 ur v hladilniku. Cca 1-2 uri pred peko rebra odcedimo, osušimo in pustimo 15 minut. Nato namažemo z ZELO malo gorčice, začinimo z A&O Sweet bones&baconA&O Sweet bones&butts ter rjavim sladkorjem (ostale začimbe po želji). Ko pripravimo smoker, kar pomeni čisti dim in temperaturo okoli 120-130°C, damo še hladna rebra direktno iz hladilnika v smoker. Pustimo dimiti vsaj 1 uro, potem jih prvič pošpricamo z jabolčnim sokom, kar ponavljamo na vsake dobre pol ure, dokler rebra nimajo temno rjavo-črno barvo, vse skupaj cca 3-4 ure. Takrat bo notranja temperatura v rebrih okoli 80°C. To pomeni da je čas da rebra zavijemo, v BBQ alu folijo damo rjav sladkor, med in maslo, na to položimo rebra z mesom na dol, na kosti položimo še masla, rjavega sladkorja in medu. Rebra dobro zavijemo, pri tem si vzamemo čas in ne varčujemo z alu folijo. Ko so dobro zavita jih vrnemo v smoker na enako temperaturo kot prej in jih pečemo do:

  • 90°C notranje temperature, če hočemo da meso ostane na kosti in je še čvrsto
  • 92°C ali več, če želimo da so rebra zelo mehka in da odpadajo s kosti

To bo trajalo še vsaj 1-2 uri. Ko rebra dosežejo končno temperaturo, jih poberemo, odpremo paket, vzamemo rebra ven in jih glaziramo z mešanico BBQ omake, glazure za rebra in masla. Glazirana rebra vrnemo v smoker za cca 10-15 minut, potem jih narežemo in takoj serviramo.

Dober tek!
Lp, Iztok

Sestavine