Enostavna zelenjavna juha na Pixiju

Postopek

Zakurimo žar in segrejemo kotliček, na malo olivnega olja popečemo čebulo, pustimo da se dobro razpusti, malo jo solimo. Ko se čebula dobro razpusti, ji dodamo česen in pustimo pražiti še kako minuto da česen lepo zadiši, potem dodamo še vso ostalo zelenjavo, narezano na približno enako velike kose. Pražimo dalje in redno mešamo, da se ne prime preveč, če se malo prime, nič hudega, samo mešajte. V tej fazi lahko dodamo čisto malo sladke paprike v prahu(če bi kdo rad pikantno juho, ji lahko doda čilije), če delate zelenjavno osnovo ne dodajajte paprike. Mešamo dalje da se večino zelenjave malo zmehča in opeče. Z ognjem v tej fazi ne pretiravamo, da se ne prime preveč, na Pixiju kotliček samo dvignete za nekaj členov verige, pa imate nižjo temperaturo. Ko se zelenjava lepo opeče in malo zmehča, po kakih 10-15 minutah, dodamo vodo. Vode damo le toliko da za nekaj prstov prekrijemo zelenjavo če želite močno in zelo okusno juho. Če pa delate osnovo, pa lahko dodate kak liter vode več. Dodamo poper v zrnju in lovorov list. Kotliček spet spustimo bližje ognju in dobro mešamo, da poberemo vse kar se je morebiti prijelo, ko zavre, ga spet dvignemo, da čisto počasi brbota, tako pustimo 1 uro. Takoj ko odstavimo juho precedimo skozi fino cedilo, zelenjavo zavržemo. Juho takoj postrežemo, poleg se najbolj prileže popečen domač kruh z maslom. Shranimo jo lahko v hladilnik, zelo dobra je tudi pogreta. Če delate osnovo, jo nalijte v vrečke ali jogurtove lončke in jo dajte zamrzniti, ko jo potrebujete, jo lahko dodaste kar zamrznjeno v ponev ali lonec. Izjemna je v vseh zelenjavnih rižotah, za pripravo omak, tudi zrezke lahko zalijete z njo in jo potem še zagostite, bodo veliko bolj okusni, kot zaliti z samo z vodo.

Dober tek!

Sestavine
  • čebula
  • česen
  • korenje rdeče in rumeno
  • peteršilj, list in korenina
  • zelena, stebelna in gomolj
  • paradižniki
  • por
  • olivno olje
  • sol
  • poper v zrnu
  • lovor list
  • paprika v prahu(opcijsko)